Synagoga z let 1852–54. Na počátku II. světové války uzavřena, roku 1961 prodána a poté radikálně přestavěna do dnešního stavu. Přední budova sloužila jako byt šámese a rituální lázeň, od 70. let 19. století do r. 1910 jako židovská škola.
budova školy a synagogy
© Milan Caha 04/2010
Graficke pismenko Synagoga zdejší židovské obce byla ve dvoře domu čp. 68 na Vítkově náměstí. Byla postavena v letech 1852–54 a slavnostně zasvěcena votickým rabínem Mosesem Schiffmannem. Modlitební sál byl určen pro 58 mužů, 22 míst bylo na ženské galerii. Sál byl plochostropý, stěny byly zdobeny dekorativní výmalbou. Na počátku II. světové války byla synagoga uzavřena, předměty z ní byly odvezeny do Prahy (dnes jsou ve sbírkách Židovského muzea, nejstarší předmět pochází z roku 1722). Židovská náboženská obec zanikla v důsledku nacistické okupace – všech 31 zdejších Židů bylo deportováno v roce 1942 a zahynulo. Roku 1961 prodala ŽNO v Praze budovu synagogy ...

židovské památky
    nepatrné zbytky zdí