Kamenný pranýř, který sloužil městskému hrdelnímu právu v 15.–18. století. Hrdelní soud byl v Rosicích zrušen r. 1752, poté byl pranýř odstraněn a jeho trosky byly uschovány v městském dvoře. Na současném místě je od r. 1959.
rosický pranýř
© Milan Caha 09/2010
Graficke pismenko Rosický pranýř v podobě kamenného sloupu s ocelovými kruhy k připoutání odsouzenců sloužil městskému hrdelnímu právu v 15. až 18. století. Hrdelní právo zde vykonával rychtář, který byl odpovědný jak za dopadení, tak za potrestání zločinců. Pranýř stával před starou radnicí. Dekrety Marie Terezie a Josefa II. zrušily právo útrpné, hrdelní soud byl zrušen roku 1752. Pranýř byl zbořen a jeho trosky byly dlouho uloženy na dvoře obecního domu čp. 45. Na současném místě stojí od roku 1959.

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.