Gotická tvrz v písemných pramenech nedoložena, postavena někdy v 15. stol. Vesnice zmíněna r. 1336, kdy ji koupil milevský klášter, později v majetku Lobkowiczů. V 17. stol. tvrz přestavěna na sýpku, dnes v soukromém vlastnictví.
Graficke pismenko V osadě Plešiště, která je místní částí obce Krásná Hora nad Vltavou, můžete objevit dvoupatrovou hranolovou gotickou věž tvrze z 15. století. Věž je dnes součástí rekreační chalupy, která se krčí pod ní.
14.4. 2004

historie

Gotická tvrz Plešiště není v písemných pramenech zmiňována. Postavena byla patrně v průběhu 15. stol. Zatímco o tvrzi samotné zmínky nejsou, vesnice Plešiště je zmiňována již od r. 1336, kdy ji Jordán z Jíckovic prodal milevskému klášteru. Za husitských válek se dostala do držení města Tábora, v němž zůstala až do porážky odboje proti Ferdinandovi I. r. 1547 a následné konfiskace majetku. V r. 1550 byla část Plešiště koupena Ladislavem