Mariánský sloup z roku 1885. Na vrcholu socha Neposkvrněné Panny Marie. Na podstavci se pozlacený reliéf sv. Cyrila a Metoděje. Sloup opraven r. 2005.
Graficke pismenko Město Němčice nad Hanou leží 7 km západně od Kojetína a 16 km jihovýchodně od Prostějova. Vede zde cyklostezka č. 5013 z Prostějova přes Chřiby do Uherského Hradiště a č. 5040 z Plumlova do Kojetína.
Mariánské sousoší stojí v parčíku na Komenského náměstí, 50 m před kostelem.

popis

Mariánský sloup byl postaven roku 1885 na památku 1000. výročí od úmrtí sv. Metoděje. Sloup je vysoký 11 m a na jeho vrcholu umístěna socha Neposkvrněné Panny Marie. Jedná se o dílo Kroměřížského sochaře A. Becka. Na podstavci se nachází pozlacený reliéf sv. Cyrila a Metoděje. Z druhé strany podstavce je nápis: Na poctu tisícileté památky úmrtí sv. Metoděje věnovali farníci Němčičtí L.P. 1885. Mariánský sloup prošel opravou roku 2005.