Na místě původního gotického kostela postaven r. 1770 kostel nový v barokním stylu. Tehdy přistavěna věž. V prvním desetiletí 21. stol. kostel postupně prochází rozsáhlými opravami.
Pohled z jižní strany
© Pavel Vítek 08/2010
Graficke pismenko Městys Vojnův Městec leží 15 km severně od Žďáru nad Sázavou při silnici č. 37. Prochází zde modrá turistická stezka do Nového města na Moravě a zelená vedoucí do Hlinska a Santiniho cyklosteska, vedoucí z Přibyslavi do Hlinska.
Kostel sv. Ondřeje se nachází asi 50 m severně od náměstí.

historie

Původní gotický kostel sv. Ondřeje je prvně připomínám roku 1350, v té době již jako farní. V roce 1770 přestavěn v barokním stylu. V prvním desetiletí 21. století kostel postupně prochází rozsáhlými opravami. V roce 2010 dokončena oprava kostelní věže, nová okna a především byly instalovány nové varhany.

popis

Portál presbytáře a sakristie pochází z přestavby původního gotického kostela. Při barokní přestavbě po roce 1770 byla chrámová loď rozšířena a na západní straně přistavěna věž. Hlavní oltář pozdně barokní a pochází z konce 18. stol. Kazatelna se sochou Boha Otce pochází z poloviny 18. století.

Žďár nad Sázavou  (ZR)
    Vojnův Městec