Původně gotický kostel byl roku 1774 přestavěn barokně. Kostel je jednolodní stavba s obdélnou lodí, pravoúhlým presbytářem a hranolovou věží v západním průčelí. Pod omítkou nedávno odhaleny raně gotické fresky.
Kostel stojí na návsi naproti obecnímu úřadu.
Prudký Martin , 11.7. 2010

historie

Velká Chmelištná je poprvé písemně zmíněna roku 1280, farní kostel připomínán ve 14. století. Roku 1774 byl kostel barokně přestavěn. Nyní probíhá rekonstrukce fasády, byl zcela vyměněn krov a zhotovena nová střecha. Zastupitelé obce v čele se starostou panem Vožehákem uvažují o úplném odkrytí raně gotických fresek, nově nalezených pod omítkou. Obyvatelé se, spolu s chalupáři, podílejí na jeho opravách a úklidu hřbitova. Dnes jsou také po dlouhé

Prudký Martin podle Umělecké památky Čech a zdroje Obecního úřadu ve V. Chmelištné, 11.7. 2010

popis

Původně gotický kostel je přestavěn pozdně barokně, má obdélný půdorys, je jednolodní s pravoúhlým presbytářem. Hranolová věž stojí v západním průčelí. Dnes rozkradené zařízení bylo klasicistní.
    Prudký Martin podle Umělecké památky Čech, 11.7. 2010