kaple sv. Markéty

Svatá Kateřina
Drobná kaplička nedaleko Lázní sv. Kateřjny stojí nad pramenem sv. Markéty, pojmenovaném údajně podle dcery majitele panství pána z Leskovce. Zdejší prameny byly využívány k léčebným účelům od 16. stol., kaplička je pravděpodobně klasicistní.
kaple nad pramenem sv. Markéty
© Milan Caha 04/2010
Graficke pismenko Drobná kaplička související s nedalekými lázněmi sv. Kateřiny stojí nad pramenem zasvěceném svaté Markétě. Využívání místní vody k léčebným účelům má dlouholetou tradici. Poprvé jsou tu lázně uváděny již v 16. století. Podle pověsti zdejší prameny údajně uzdravily dcery pána z Leskovce – Markétu a Kateřinu. Voda z pramenů byla jako stolní voda dovážena až na zámek do Jindřichova Hradce. Současná kaplička je však mnohem mladší, pravděpodobně až klasicistní. Kaplička je uzamčená.

Pelhřimov  (PE)
    Počátky