Svatá Kateřina
Poutní kostel poprvé uváděn v roce 1553. Po třicetileté válce chátral. V r. 1730 byl přestavěn do současné barokní podoby, snad podle projektu Kiliána Ignáce Dienzenhofera. Při opravě střechy roku 1887 byla nalezena destička s datem 1587.
vstupní průčelí kostela
© Milan Caha 04/2010
Graficke pismenko Přesný rok vzniku kostela není znám, poprvé je uváděn v roce 1553. Jeho vznik souvisí s léčivými prameny, které v této oblasti vyvěrají a které vedly ke vzniku zdejších lázní. Podle záznamů v počáteckých městských knihách byl pravděpodobně vybudován z příspěvků poutníků. Po třicetileté válce se stal filiálním ke kostelu sv. Jana Křtitele v Počátkách. Na počátku 18. století byl v havarijním stavu. V r. 1730 byl přestavěn do současné barokní podoby. Přestavba je připisována významnému baroknímu architektu Kiliánu Ignáci Dienzenhoferovi. Opravován byl v letech 1835–1837, 1863–1864 a 1874. Při opravě střechy roku 1887 byla nalezena ...
Milan Caha (zdroj: POCHE, E.: Umělecké památky Čech 3. (P - Š), Academia, Praha 1980 a www.farnostpocatky.estranky.cz), 9.7. 2010