Kostel pochází ze 17. stol. Dle písemných záznamů nahradil středověkou stavbu (kaple, kostelík), která se nacházela nedaleko a jejíž trámy posloužily pro novou stavbu. Ve 20. století byly objeveny zbytky hrobů. Roku 1651 je nekořský kostel uveden jako filiální.
Kostel sv. Mikuláše v Nekoři
© Ivo Rozehnal, 07/2010
Graficke pismenko Kostel v Nekoři je významnou památkou zdejšího regionu. Jeho středověký předchůdce v podobě buď kaple či kostelíku, stával s největší pravděpodobností na protějším kopci. V minulém století se zde i nacházely zbytky hrobů. O stáří svatostánku nemůže být pochyb, neboť již v letech 1344–50 jsou písemné zprávy o zdejší plebánii (faře), kterou spravoval jistý Jan Petr z České Třebové po zemřelém Mořici. Kdy však původní (asi dřevěná) stavba vzala za své, není známo. Přesto zřejmě ještě v době výstavby nového kostela musel v nějaké podobě starý kostel stát. Svědčí o tom některé použité části trámů v nové kamenné stavbě. Roku 1651 ...
Ivo Rozehnal - Zdroj web farnostnekor.cz, 7.7. 2010

Pardubický kraj