Kostel, postavený v l. 1897–98 (stavitel Alois Petřík z Kyšperka). Stavba započata díky daru rodáka M. Motyčky. Při kostele byl zřízen k r. 1895 i hřbitov s márnicí. R. 1905 vysvěceny zvony, zrekvírovány za 1. svět. války. R. 1927 a r. 1969 vysvěceny nové zvony. Interiér zdobí díla řady umělců.
Kostel Nanebevzetí Panny Marie Šedivec
© Ivo Rozehnal, 07/2010
Graficke pismenko Obcí Šedivec vede modrá turistická značka z údolní přehrady Pastviny do Letohradu. Okolí je vyhledávanou rekreační oblastí s množstvím památek (přehrada, Muzeum řemesel a zámek Letohrad, místa hradů Nekoř, Výrov, Kyšperk, tvrz Orlice a další).
Ivo Rozehnal , 7.7. 2010

historie

V obci Šedivec nedaleko Letohradu stojí kostel Nanebevzetí Panny Marie. Protože obec byla přifařena do Orlice, vznikl místní kostel poměrně pozdě. Základní kámen byl slavnostně položen až r. 1897. Stavba trvala pouhý rok a při kostele byl zřízen i hřbitov. S tím se započalo již r. 1895, kdy byla zřízena i márnice. Stavbu provedl stavitel Alois Petřík z Kyšperka. Základem celé stavby bylo 2000 zlatých z odkazu rodáka p. Motyčky. Dva kostelní

Ivo Rozehnal - zdroj web orlicko.cz, 7.7. 2010