Mohutná novorománská bazilika nahradila v letech 1905–08 v Gruntě původní gotický kostel (naposledy přestavěný 1815–18). Spolu se zdí přilehlého hřbitova a márnicí tvoří jednotný celek se secesními dozvuky.
Kostel od jihovýchodu
© Ivan Grisa 07/2010
Graficke pismenko Obec Grunta je přístupná po silnici III. třídy, která spojuje silnici I/38 s Kutnou Horou přes Libenici a Šipší. Autem lze dojet až k bráně na hřbitov. Pod hřbitovem prochází značená okružní naučná stezka po Kaňku a okolí. Autobusové spojení do obce funguje jen v pracovních dnech, nejbližší železniční zastávky Červené Pečky (trať Kolín - Ledečko) a Hlízov (Kolín - Havlíčkův Brod) jsou vzdáleny 4–5 km (podle volby cesty).
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se zde konají o lichých nedělích od 11.00.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Gruntě
    Novorománská trojlodní bazilika Nanebevzetí Panny Marie v Gruntě je jedním z vůbec největších chrámů českého venkova. Jeho začlenění do krajiny s bývalými vinohrady, dodnes unikátně využívanými jako terasovitá pole, je velmi organické. Bazilika stojí na místě původní gotické stavby, která zde byla doložena již ve 14. století. Kostel byl přestavěn v letech 1815–18, po roce 1900 byl zbořen. Dnešní chrám byl vybudován v letech 1905–08 podle návrhu

Ivan Grisa, dle Markéta Bojarová: Skupina historizujících kostelů na Kolínsku, in Památky středních Čech 15-2/2001, 16.7. 2010