Hrady.cz
Zámek na místě knížecího hradiště doloženého r. 1124, od r. 1541 tvrz přestavěná po r. 1692 na zámek mnohokrát přestavovaný po požárech. Po znárodnění r. 1946 internát a škola, od r. 2002 sídlo Muzea českého amatérského divadla.
Pohled na zámek z francouzské zahrady
© Pavel Vítek 10/2005
Graficke pismenko Miletín se nachází 5 km severovýchodně od Hořic. Dostupný je autobusem buď z Hořic nebo ze Dvora Králové nad Labem. Zámek s parkem již není za neprodyšně zavřenou bránou. Park je přístupný a postupně je dobře upravován. Interiéry zámku po r. 2002 upraveny na sídlo muzea.
V okolí můžeme navštívit 7 km západně Lázně Bělohrad, město Hořice nebo ve Dvoře Kálové nad Labem známé ZOO se safari.
14.12. 2005

turistické

Expozice muzea je rozvržena do následujících oddílů, dokládajících vývoj ochotnického divadla v naší zemi: 1) Kouzelný svět divadla 2) Základní prameny lidového divadelnictví − 1. sál 3) Divadlo národního obrození − 2. sál 4) Rozmach ochotnického divadla na přelomu 19. a 20. století − 3. sál 5) Od divadel svítících do tmy k amatérskému divadlu dneška − 4. sál Návštěvu Muzea českého amatérského divadla Miletín na

historie

V letech 2002-2006 byla na zámku instalována úvodní část expozice Muzea českého amatérského divadla z iniciativy Divadelního souboru Erben Miletín za podpory majitele zámku, Mgr. Ondřeje Stýbla a odborné pomoci Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu. Od roku 2007 instaluje nové expozice a muzeum provozuje občanské sdružení Muzeum českého amatérského divadla v Miletíně.
    Miletínský zámek stojí přibližně na místě někdejšího malého knížecího hradiště, které se prvně zmiňuje roku 1124, kdy je navštívil kníže Vladislav I. a babenberský biskup Ota. Hradiště bylo pravděpodobně vybudováno po proražení cesty pohraničním hvozdem Poláky roku 1110. Počátkem 13. století získal Miletínsko některý z králových dvořanů. Do roku 1238 měl Miletín v držení číšník krále Václava I. Zbraslav z Vchynic a z Miletína. Po jeho smrti

E. H. podle Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 6., kol. autorů, nakl. Svoboda 1989, 20.9. 2013