Barokní morový sloup postavil v. l. 1718-21 mistr Appeler z Litomyšle, vysvěcen r. 1726. Na 15 m sloupu socha P. Marie, na podstavci reliéfy ze života P. Marie, na rozích sochy sv. Floriána, Karla Boromejského, Rocha a Šebestiána a andělíčků.
Letohrad - Mariánský morový sloup
© Ivo Rozehnal, 07/2010
Graficke pismenko Mariánský morový sloup na Václavském náměstí v Letohradu, postavil mistr Appeler z Litomyšle na popud měšťanů a hraběte Joachyma Harracha. Stavba byla zahájena roku 1717. Sloup byl slavnostně vysvěcen roku 1725. Jedná se o barokní stavbu s výškou 15 m, kdy na jeho vrcholu vévodí pozlacená socha Panny Marie. Na střední části nechybí další postavy svatých ochránců. Nalezneme zde svaté Karla Boromejského, Floriána, Rocha a Šebestiána. Sloup zdobí i několik postav andělů a andělíčků, kteří slouží jako světlonoši. Jsou tu znázorněny i výjevy ze života Panny Marie.
Ivo Rozehnal - Zdroj – Materiály z Infocentra Letohrad (2009–10) , 6.7. 2010