Dvojlodní kostel s polygon. závěrem, věží, sakristií s depozitářem v patře postavili v l. 1492–1506 mistři Beneš a Mikuláš, bohatě zdobená kazatelna a pastoforium od Matěje Rejska. Regotizace r. 1873 výrazně zasáhla interiér (mj. změněn na trojlodní)
Kostel od jihovýchodu
© Ivan Grisa 07/2010
Graficke pismenko Kaňk leží na nejkratší spojnici centra Kutné Hory se silnicí I/38. Kostel stojí pod hlavní ulicí bývalého horního města, je možné přímo u něj zaparkovat.
Autobusové spojení z Kolína i Kutné Hory je i ve volných dnech poměrně husté, nejbližší železniční zastávka Hlízov na trati Kolín - Havlíčkův Brod leží asi 2 km východně (modrá turistická značka).
Kolem Kaňku vede okružní naučná stezka po pozůstatcích zdejšího dolování.
V kostele se neslouží pravidelné bohoslužby, o možnosti návštěvy interiéru se informujte na přiloženém kontaktu.

historie

Kaňk vznikl zřejmě ve 13. století jako sídliště horníků, dobývajících pyrit, potřebný pro tavení kutnohorských stříbrných rud. Stříbro se zde těžilo od 15. století, v následujícím období zde bylo jeho nejvýznamnější ložisko v celé oblasti. Doly zanikly na počátku třicetileté války, pokusy o jejich obnovu v 18. a 19. století měly minimální úspěchy. Rudné hornictví zde ožilo po II. světové válce, definitivně zaniklo po roce 1990. Kostel je v

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979, 17.7. 2010

Kutná Hora  (KH)