Hrady.cz
Původně gotický kostel v Kraselově se poprvé připomíná roku 1363. Prošel výraznou raně barokní přestavbou (1684–88), která mu dala netypický trojkřídlý půdorys. Obklopuje ho bývalý hřbitov s barokní výklenkovou kaplí.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 07/2010
Graficke pismenko Kraselov se nachází na náhorní planině jihozápadně od Strakonic. Sbíhají se zde silnice III. třídy jak odtud, tak z Tažovic, Hoslovic, Čestic a Nihošovic. Obcí prochází cyklostezka 1068, zelená značka Strakonice - Strašín, vychází odtud žlutá značka na rozcestí u Libětic (s červenou Strakonice - Volyně).
Nečetné autobusové spojení sem funguje jen ve všedních dnech.
Kostel je přístupný při bohoslužbách, které se konají pravidelně o sobotách od 15.00 (mimo letních prázdnin). V letním období je možno přes mříž nahlédnout do interiéru.

Kostel svatého Vavřince v Kraselově
    Farní kostel se v Kraselově poprvé připomíná roku 1363, vznikl zřejmě nedlouho předtím. Z původní podoby snad pochází spodní část věže a část obvodových zdí. V letech 1684–88 proběhla výrazná barokní přestavba, která jej rozšířila o dvě velké boční kaple. Kostel tak získal netypický trojkřídlý půdorys. Poslední zásahy do exteriéru přinesla oprava roku 1936, při které vznikly dnes značně poškozené fresky v jižním a východním štítě. Vnitřní

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1978, 12.7. 2010