Farní kostel v Dobrši byl jako pozdně románský postaven kolem roku 1250. Prošel gotickou a renesanční přestavbou i pozdějšími úpravami. Část pozoruhodného areálu církevních i světských staveb v dnes malé vsi (viz hesla).
Kostel od severu
© Ivan Grisa 07/2010
Graficke pismenko Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se pravidelně konají o sobotách, v zimě od 15.00, v létě od 17.30. Po telefonické domluvě s panem Rezkem (607 748 552), který přes léto obývá domek nad zdejší tvrzí, je možné si v jeho doprovodu a s bohatým výkladem prohlédnout kostel i nedalekou kapli sv. Jana a Pavla (viz heslo).

Kostel Zvěstování Panně Marii v Dobrši
    Větší z obou dobršských pozdně románských kostelů vznikl před polovinou 13. století. Kolem roku 1320 prošel gotickou přestavbou (presbytář), údajně po polovině 14. století vznikla jižní kaple svaté Kateřiny. Kostel poškodili husité roku 1420, loď zaklenul Tommaso Rossi z Mendrisia (viz též Volenice, kostel sv. Petra a Pavla). Západní předsíň pochází z 18. století. Kostel byl vždy bezvěžový, funkci zvonice plnila věž kostelíka svatých Jana a

Strakonice  (ST)
    Drážov