Západně od kraselovské návsi se nachází dnes převážně barokní hospodářský dvůr, stojící snad v místech tvrze, písemně připomínané v pol. 14. stol. V jeho středu stojí obytné stavení, pocházejí zřejmě z 18. či 19. století.
nově zrekonstruovaná tvrz Kraselov
Graficke pismenko Kraselov se nachází na náhorní planině jihozápadně od Strakonic. Sbíhají se zde silnice III. třídy jak odtud, tak z Tažovic, Hoslovic, Čestic a Nihošovic. Obcí prochází cyklostezka 1068, zelená značka Strakonice - Strašín, vychází odtud žlutá značka na rozcestí u Libětic (s červenou Strakonice - Volyně).
Nečetné autobusové spojení sem funguje jen ve všedních dnech.
Areál hospodářského dvora je zatím – vzhledem k probíhajícím stavebním pracem – v podstatě volně přístupný.

Tvrz Kraselov
    Existenci tvrze v Kraselově dokládají písemné zmínky z poloviny 14. století. Statek byl od roku 1679 v majetku Dlouhoveských, kteří provedli rasantní barokní přestavbu areálu. Míra zachování starších konstrukcí v objektech dvora je nejistá, dnes je nejvýraznějším detailem silně zdevastovaná barokní vjezdová brána. Obytné stavení uprostřed dvora může navazovat na někdejší tvrz, pochází ale zřejmě až z 19. století (nezachycuje ho mapa stabilního

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1978, 12.7. 2010
    Kraselovský dvůr
    První písemná zmínka o Kraselově je sice až z roku 1356, ale tradice mluví o osídlení zdejší krajiny panem Kraselem a o jeho hradu už ve století devátém. Majitelé Kraselova se měnili v průběhu staletí často. V roce 1645 Adam Záborský z Brloha opravil po předchozím vpádu Buquoyovy armády nejen zdejší kostel sv.Vavřince (postavený roku 1384), ale z trosek hradu postavil zámeček a při něm pivovar. Půl století poté je však tvrz Balbínem přirovnána

Eva Dlauhoweská , 29.7. 2014