Původně pozdně románský kostel ve Volenicích prošel gotickou a renesanční přestavbou. Pozdně barokní západní věž a jižní předsíň jej dotvořily na přelomu 18. a 19. století. Roku 1909 byl zrekonstruován podle projektu Kamila Hilberta.
Kostel od jihovýchodu
© Ivan Grisa 07/2010
Graficke pismenko Volenicemi prochází silnice II/172 (Strakonice - Strašín). Parkování je možné bez omezení na rozměrné návsi. Za kostelem lze navštívit museum venkovského statku. Autobusové spojení funguje prakticky jen v pracovních dnech.
Kostel je přístupný při bohoslužbách, které se konají pravidelně o nedělích od 10.00.

Kostel svatých Petra a Pavla ve Volenicích
    Volenice jsou jako majetek svatojiřských benediktinek připomínány poprvé roku 1223. Brzy poté zde byl postaven poměrně velký románský kostel, ze kterého se dochovaly obvodové zdi hlavní lodi a lichoběžníkového presbytáře. Okolo roku 1325 byl presbytář prodloužen o pětiboký závěr a sklenut křížovou klenbou. Velkou renesanční přestavbu provedl roku 1577 Tommaso Rossi z Mendrisia, původem švýcarský zedník, působící v nedalekých Strakonicích.

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4., Academia 1982, 14.7. 2010