Členité tvrziště s těžbou zeminy narušeným okrouhlým jádrem, obklopeným hlubokým příkopem a zčásti dochovaným valem. Na přístupové straně od severu zbytky dalšího příkopu. V písemných pramenech se nedochovaly žádné stopy.
Západní strana tvrziště. Val se zde sesunul do údolí.
Graficke pismenko Tvrziště se nachází na jižním konci obce východně od silnice 28412/III. Jižně od tvrziště se spojují zelená turistická značka (z Levínské Olešnice a Staré Paky) a žlutá turistická značka z Újezdce a Dřevěnic, které dále společně pokračují ke gotickému kostelu sv. Petra a Pavla poblíž silnice 16/I z Jičína do Staré Paky. Spojení hromadnou dopravu je pouze v pracovní dny autobusovými linkami z Jičína, Staré Paky či Nové Paky.

historie

Tvrziště se nachází na výrazném kopci přímo v obci Stav nad levým břehem Ulibického potoka, zhruba 10 km severovýchodně od Jičína. Písemné zprávy k této tvrzi bohužel nejsou k dispozici. Pravděpodobně byl zakladatelem tvrze některý z členů rozvětveného zemanského rodu, který sídlil v nedalekých Úbislavicích. První zmínkou je zápis ohledně dřevěnického zboží, kdy se v rámci jeho popisu v roce 1545 uvádí ves Stav. Více o osudu této lokality není

Jan Švejkar, 2010. Prameny: Encyklopedie českých tvrzí, díl III, s. 752, Praha 2005; August Sedláček, Hrady, zámky a tvrz království českého, díl 5, Podkrkonoší, s. 206-207., 27.6. 2010