Morový sloup, završený sousoším Madony s dítětem a doplněný obvyklou galerií ochranných světců, ozdobil mohelnické náměstí roku 1717. V roce 2014 místo upraveno a sloup zrekonstruován.
Sloup a kašna od severu
© Ivan Grisa 06/2010
Graficke pismenko Jako připomínka poslední morové epidemie v českých zemích, která Mohelnici zasáhla roku 1715, byl dva roky nato uprostřed hlavního náměstí vztyčen sloup s Madonou na vrcholu. V rozích jeho podstavce stojí obvyklí moroví svatí Karel Boromejský, Roch, Šebestián a František Xaverský, v jeho dutině se ukrývá svatá Rosalie. Sloup obklopuje balustráda, na jejíchž rozích stojí sochy svatých Anny, Pavlíny a dvou světců – biskupů. Podle některých pramenů se jedná o Cyrila a Metoděje, podle jiných o Augustina a Ambrože.
V roce 2012 byla započata rekonstrukce celého náměstí, která se nevyhnula ani morovému sloupu. Mariánské místo přišlo o staré stromy, které byly nahrazeny novými, změnila se dlažba a celkový vzhled. Samotný sloup byl zrestaurován.

Ivan Grisa, dle B. Samek: Umělecké památky Moravy a Slezska, 2. svazek, Academia 1999 a webových stránek http://www.regionmohelnicko.cz / upavil Ivo Rozehnal 07/2016, 2.7. 2016