Pozůstatky opevnění kdysi biskupské Mohelnice se nacházejí téměř po celém obvodu hrazeného města. Nejzachovalejší je fortna pod kostelem s latinským nápisem z roku 1540, dochovala se i řada bašt a úseků hlavní zdi.
Severní brána - pohled do vstupu do ma

Městské opevnění v Mohelnici

Graficke pismenko Někdy na přelomu 60. a 70. let 13. století založil olomoucký biskup Bruno von Schauenburg na vyvýšenině nad Mírovkou u svého hrádku město. To bylo zřejmě velmi dlouho hrazeno jen příkopem, valem a palisádou. Pravděpodobně až v I. polovině 16. století bylo poměrně anachronicky opatřeno kamennými hradbami s půlválcovými baštami. Do města vedly dvě brány: Horní/Třebovská u křižovatky dnešních ulic Třebovská a Hradební a Dolní/Moravičanská u vyústění Smetanovy ulice do náměstí Tyrše a Fügnera. Pro příchod k říčce Mírovce sloužila fortna v ulici U brány, která se jako jediná zachovala dodnes. Opevnění bylo opravováno ještě po ...
Ivan Grisa, dle B. Samek: Umělecké památky Moravy a Slezska, 2. svazek, Academia 1999 (doplněno redakcí, říjen 2018), 7.7. 2010