Původně zřejmě gotický kostel v Prackovicích se připomíná poprvé roku 1352. Současná podoba je výsledkem empírové přestavby, provedené kolem roku 1800. Po roce 1945 těžce zdevastovaný kostel prochází v současné době obnovou.
Kostel od jihovýchodu
© Ivan Grisa 06/2010
Graficke pismenko Prackovice stojí nad levým břehem Labe, po kterém vedou silnice I/62 a železniční trať Praha - Děčín. Vjezd do obce autem umožňují odbočky v Litochovicích (u motorestu) a přímo do podjezdů pod prackovickým nádražím. Tady zastavují osobní vlaky Praha - Ústí nad Labem. Autobusové spojení je nevýznamné.
V kostele se neslouží pobožnosti a je tak zcela nepřístupný.

Kostel svatého Matouše v Prackovicích nad Labem
    Ves Prackovice (původně snad Brodčice) se zřejmě uvádí v soupisu nadání litoměřické kapituly Spytihněvem II. roku 1005. Nacházel se u ní brod, později přívoz přes Labe na cestě mezi Teplicemi a Litoměřicemi. Později přešla do majetku teplických benediktinek. Zřejmě za jejich panství zde byl postaven kostel, zasvěcený patronovi celníků a výběrčích, evangelistovi Matoušovi. Toto zasvěcení ukazuje na souvislost s přechodem řeky: přívoz byl

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980, 18.6. 2010