Kaple stávala v dříve samostatné obci Filipov, který je dnes součástí obce Nemile. Postavilo ji 25 místních obyvatel v roce 1846. Ti se podle tzv. reversu sepsaného zámeckým hejtmanem Bílkem zavázali k výstavbě i údržbě. Zvon posvěcen olomouckým arcibiskupem Maxmiliánem Josefem 26. 6. 1846.
kaple z čela
Graficke pismenko Revers sepsaný na římskokatolickém úřadě: "počtem 25 veřejně vyznávajíce a svým zápisem se společně všichni za jednoho a jeden za všechny zavazujeme se celou stavbu zvonice se zvonem a kaplí jedině na naše útraty poříditi, jakož i všechny pro budoucnost potřebné opravy na naše útraty provésti". 10. 2. 1846 sepsána smlouva. Zápis na faře v Zábřeze o posvěcení zvonu 26. 6. 1846. Zvon posvěcen olomouckým arcibiskupem Maxmiliánem Josefem.
Jaromír Schoffer , 15.6. 2010

popis

Obdélníková stavba s půlkulatou apsidou z cihelného zdiva, střechou krytou eternitem a v apsidě plechem. Plechem je krytá i věžička se zvonem. Kaple má dvě půlkulatá okna, vstupní portál je z pískovce a na klenáku je datace postavení 1846.