Novogotický kostel nahradil v letech 1888–90 ve Vacově starší svatyni z konce 16. století. Z původní stavby se zachovaly náhrobní kameny a dva zvony Brikcího z Cimperka. Východně pod kostelem stojí kaple sv. Jana Nepomuckého z 18. století.
Kostel od jihovýchodu

Kostel svatého Mikuláše ve Vacově

Graficke pismenko Nejstarší kostel ve Vacově byl zřejmě dřevěný. Kamenná stavba je doložena po roce 1588, kdy ves získali Kocové z Dobrše. Roku 1757 ji poškodil požár, oprava skončila až roku 1785. Roku 1886 byla jako nevyhovující zbořena, nahradil ji nový novogotický kostel podle projektu architekta Jana Sedláčka, postavený v letech 1889–90. Svěcení provedl 10. 8. 1890 budějovický biskup M. J. Říha.
Ze staršího kostela se dochovalo několik náhrobníků a dva zvony od Brikcího z Cimperka (1568 a 1588).
Východně pod kostelem na malém náměstíčku stojí barokní kaple svatého Jana Nepomuckého z 18. století.
Ivan Grisa, dle informační tabule u kostela, 20.8. 2010