Secesní hrobka rodiny textilního podnikatele Friedricha Wilhelma Botschena byla postavena nad Libouchcem v letech 1899–1900. Po roce 1945 zpustla a zchátrala.
Hrobka od západu
© Ivan Grisa 06/2010
Graficke pismenko Kaple se ukrývá v lesíku východně od silnice II/528, asi 500 m od jejího odbočení z I/13 pod liboucheckým kostelem. Do lesíka odbočuje od silnice polní cesta (druhá odbočka vpravo za výjezdem z Libouchce), hrobka je mezi stromy viditelná i ze silnice. Nahlédnutí dovnitř umožňují částečně rozevřené železné dveře v severním portálu.
Nejbližší zastávkou hromadné dopravy je Libouchec, obecní úřad (autobusové linky z Ústí nad Labem, Děčína a Chlumce), asi 1 km jihozápadně. Asi 700 m jihovýchodně pod hrobkou se nacházejí Libouchecké rybníčky (přírodní reservace a koupaliště).

historie

Majitel továrny na výrobu sametu v Libouchci Friedrich Wilhelm Botschen nechal v letech 1899–1900 na výšině nad obcí postavit rodinnou hrobku ve formě secesní kaple s věží. Vlastní pohřebiště bylo umístěno v jejím suterénu. Stavba byla dokončena 27. 1. 1900 jako jedna z prvních secesních realizací v okolí. Po roce 1945 hrobka zpustla, stala se cílem nájezdů vandalů ze širokého okolí. Téměř zcela bylo zničeno zařízení kaple, osud tělesných

Ivan Grisa, dle Jiří Souček: Obrazová rukověť obcí a církevních staveb v okrese Ústí nad Labem, Albis international 1999, 12.6. 2010