Pozdně barokní kostel v centru Tisé, postavený roku 1789. Kolem jeho hlavního průčelí prochází nejdůležitější přístupová cesta do zdejšího skalního města.
Graficke pismenko Kostel stojí v centrální části obce, přímo u silnice II/528 Libouchec - Petrovice. Parkování je možné na placeném parkovišti na protější straně silnice, nejbližší autobusovou zastávkou je Tisá, rozcestí Sněžník (asi 100 m východně od kostela). Přímo kolem kostela vede hlavní přístupová cesta do Tiských stěn (viz heslo).
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají vždy první neděli v měsíci od 16.00.

Kostel svaté Anny v Tisé
    Od zničení kostela v bývalém Schönsteinu (viz heslo) byla Tisá přifařena k Libouchci. Značný rozvoj obce koncem 18. století, způsobený rozvojem domácké výroby, napojené na saská odbytiště, vyvolal potřebu stavby nového kostela. Ta se uskutečnila roku 1789 v prostých pozdně barokních formách, typických pro svatostánky josefínské doby. Nad kostelem byl zřízen i obecní hřbitov, ohrazený zdí z místního pískovce. Nedlouho po stavbě kostela se obec

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4., Academia 1982, 12.6. 2010

Ústí nad Labem  (UL)