Na místě staršího kostela vystavěn nový v r. 1784. Hranolová věž v průčelí pochází z původní stavby. Ve věži dva zvony, třetí umístěný v sanktusníku.
Kostel sv. Bartoloměje v Bílavsku
Pohled od východu
© Pavel Vítek 03/2010
Graficke pismenko Bílavsko, část města Bystřice pod Hostýnem, se od jeho centra nachází 2,5 km jihozápadně a od Holešova se nachází 7 km severovýchodně. Kostel sv. Bartoloměje leží ve východní části obce na malé vyvýšenině.
Obcí neprochází žádná turistická ani cyklistická stezka. 4 km východně se rozkládá Hostýn, významné mariánské poutní místo.

historie

V obci se farní kostel připomíná již v roce 1364. Na místě starší stavby byl roku 1784 vystavěn kostel nový. Z původní stavby byla ponechána věž, vystavěná v renesančním stylu.

popis

Kostel sv. Bartoloměje je podélná jednolodní částečně orientovaná stavba. K půlkruhově ukončenému kněžišti na severní straně přiléhá čtyřboká sakristie. Chrámová loď je obdélného půdorysu. V její západní ose, v průčelí, přistupuje hranolová věž. Hlavní vstup do kostela je veden podvěžím. V západní části chrámové lodi vystavěna hudební kruchta. Vybavení kostela pochází z doby jeho výstavby, tedy z konce 18. století. Ve věži jsou zavěšeny dva

Zlínský kraj
     Kroměříž  (KM)