Barokní kostel sv. Michala vystavěn v roce 1770. Opraven roku 1851 a po požáru v roce 1854. Zařízení kostela je novobarokní.
Kostel sv. Michala v Bohdanovicích
Pohled od jihu
© Pavel Vítek 03/2010
Graficke pismenko Ves Bohdanovice je místní část obce Jakartovice. Leží 16 km jihovýchodně od Bruntálu a 19 km západně od Opavy. Kostel sv. Michala se nachází v centru obce u křižovatky místních komunikací.
Obcí prochází cyklosteska č. 503 vedoucí z Krnova do Vítkova.
4 km západním směrem se rozprostírá přehrada Slezská Harta, která nabízí možnost ke koupání, rybolovu nebo k projížďkám na loďkách.

historie

První zmínka o obci pochází z roku 1265. Stavba barokního kostela sv. Michala byla zahájena roku 1770. První opravou prošel v roce 1806. Po požáru kostela v roce 1851 probíhala jeho oprava do roku 1854. Po roce 2000 opravena krytina kostela, obnova kupole věže byla dokončena v roce 2005.

popis

Kostel sv. Michala je podélná jednolodní, orientovaná stavba. Kněžiště je poloválcové, odsazené, k němuž na východní straně přiléhá sakristie. V jihozápadním průčelí, v ose kostela, předstupuje hranolovitá věž. Podvěžím vede hlavní vstup do kostela. Zařízení kostela je novobarokní, klasicistní kazatelna pochází z doby výstavby kostela.