Tvrz stávala ve vsi na ostrově od 14. století. Sídlili zde drobní rytíři, v roce 1563 ji koupil Vilém z Rožmberka a nechal ji zbořit. V 19. století bylo tvrziště upraveno na obecní hřbitov. Kolem něho zůstal vodní příkop.
Celkový pohled na tvrziště (dnes hřbitov) od jihovýchodu
Graficke pismenko Tvrziště se nachází v obci Sedlec ležící při hlavní silnici z Českých Budějovic na Písek asi 7 km severovýchodně od Netolic. Sedlec je jednou z obcí na Zbudovských blatech. Tvrz stávala na západním okraji vsi na ostrově, který byl v 19. století upraven na hřbitov, což je v českých končinách ojedinělá záležitost (stejně např. Dambořice u Kyjova). Okolo se dodnes dochoval vodní příkop.
Jiří Cukr, 27.5. 2010

historie

První zmínky o vsi jsou z roku 1394, kdy se připomínají bratři Albrecht a Mstich ze Sedlce. Na konci 15. století byli majiteli Sedlečtí od Dubu, které v roce 1520 na krátkou dobu vystřídali Kořenští z Terešova. Od nich koupil roku 1563 statek spolu s tvrzí, dvorem, pivovarem a okolními vesnicemi Vilém z Rožmberka, který vše připojil k Libějovicím a tvrz nechal ihned rozbořit. Svou roli zde sehrála její zchátralost a nevhodné umístění na ostrově.
    Jiří Cukr , 27.5. 2010

popis

Tvrz existující od 14. století stávala na ostrůvku uprostřed rybníka (resp. vodního příkopu o šířce až 30 m). Její podoba není vůbec známa. Ve druhé polovině 19. století došlo k přeměně plochy na obecní hřbitov a mj. byl na východní straně uměle vytvořen násep, po kterém se na hřbitov vstupuje. Celý ostrov, původně ve tvaru pětiúhelníku, byl upraven do kruhové podoby (průměr 52 m). Při výkopových pracích se zde často nacházely různé keramické

Jiří Cukr (Kolektiv autorů: Encyklopedie českých tvrzí, 3. díl, [S-Z], Argo, 2005), 27.5. 2010

České Budějovice  (CB)