Zřícenina pozdně barokního kostela v Petrovicích, postaveného v 90. letech 18. stol. na místě starší dřevěné stavby. Po roce 1945 zchátral až ke zřícení střechy, zakonzervován v letech 1994–95. V okolí několik zajímavých sochařských artefaktů.
Kostel od západu
© Ivan Grisa 05/2010
Graficke pismenko Kostel stojí na západním úbočí petrovického údolí přibližně v polovině délky obce, blízko pod křižovatkou silnic II/248 (Telnice - Petrovice) a II/528 (Libouchec - Petrovice). Parkování je možné přímo pod ním. Nejbližší autobusová zastávka Petrovice, škola (linka Ústí n. L. - Petrovice) se nachází asi 100 m pod kostelem.

Kostel svatého Mikuláše v Petrovicích
    Petrovice a jejich kostel se poprvé připomínají roku 1352. Dlouhá přípotoční ves leží na samé hranici Čech a Saska, v nejvýchodnější části Krušných hor. Původní kostel byl patrně dřevěný, jako takový trpěl průchody vojsk prostorem Nakléřovského průsmyku. Dochovala se zpráva o jeho zničení Švédy roku 1639 a opětném postavení (opět ze dřeva) roku 1656. Koncem 18. století se Petrovice staly jedním z center domácké výroby, napojené na saská

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980 a J. Souček: Obrazová rukověť obcí a církevních staveb v okrese Ústí n. L., Albis international 1999, 12.6. 2010