Vesnice Podbořánky byla založena ve 12. až 13. století. O vlastní tvrzi, pokud existovala, se ale nedochovaly žádné písemné zprávy. Zanikla asi v 15. nebo 16. století. Stála snad v jihovýchodním cípu návsi.
© Prudký Martin, 04/2010
Graficke pismenko Vesnice Podbořánky je přístupná po silnici spojující Žďár se Žihlí, železniční spojení se světem nemá. Tvrz se měla nacházet v jižním cípu trojúhelníkové návsi, vpravo od cesty, ve směru ze Žďáru do Žihle.
Prudký Martin , 27.5. 2010

historie

Ves Podbořánky byla založena pravděpodobně v období tzv. vnitřní kolonizace ve 12. až 13. století. První písemná zmínka je z roku 1350, v souvislosti se vzpourou rychtáře jménem Fridlin proti vrchnosti, opatovi cisterciáckého kláštera v Plasech. Za husitských válek, roku 1422, císař Zikmund Podbořánky plaskému klášteru odňal a věnoval je Benešovi z Rabštejna, který je připojil k Žihli. Dalšími majiteli byli páni z Gutštejna, Jáchym Šlik,

Prudký Martin podle Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - R. Anděl a kolektiv, 26.5. 2010

popis

Tvrz měla, podle pramenů ze kterých jsem čerpal, ležet v prostoru jižní části trojúhelníkové návsi. Na zmíněném místě je zemní útvar, jenž by mohl být považován za pozůstatek příkopu, ale také za bývalou cestu nebo vodoteč. Dnes je tato část návsi postupně zavážena odpadky. Znalec hradů Plzeňska Josef Miler toto místo navštívil roku 1991 a v časopise Hláska napsal, že zde pracoval buldozer. Je tedy možné, že tvrziště bylo zničeno a případný

Prudký Martin podle Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - R. Anděl a kolektiv, Hláska-J. Miler, 26.5. 2010