Renesanční tvrz postavil v poplužním dvoře pravděpodobně v polovině 16. století Vilém Kurcpach z Milíče a Trachenburku. Po jeho smrti využívána jen k hospodářským účelům. V mladší zástavbě dochována trojdílná dispozice s průjezdem, dnes probíhá rekonstrukce.
Graficke pismenko V písemných pramenech je Stranné doloženo k roku 1057, kdy patřilo litoměřické kapitule. Podle archeologických nálezů však byla lokalita osídlena přinejmenším již ve střední době hradištní. Roku 1371 svědčí na jedné listině bratři Bohuněk a Ješek ze Stranného (de Stran). V první polovině 15. století patřil zdejší statek rodu z Mnichova: roku 1404 známe Přibu, vdovu po Jiříkovi ze Stranného, roku 1426 seděl na Stranném zřejmě jejich syn Jiřík z Mnichova. Roku 1446 se připomíná již jen jeho vdova a stejnojmenný syn, kteří prodávají své dědiny. Krátce poté získal Stranné Vilém z Ilburka, který je připojil ke svému sousednímu Ronovu. Vilémův stejnojmenný ...
28.3. 2011

popis

Kde se nacházelo a jak vypadalo sídlo majitelů Stranného ve 14. a 15. století nevíme. Samotný poplužní dvůr na nevýrazné ostrožně na jižním břehu Litického potoka při cestě z Blíževedel do Litic je zmiňován od roku 1505. Pozůstatky renesanční tvrze byly objeveny stavebně-historickým průzkumem r. 1992 v mladší barokní zástavbě. Obdélná jihozápadní část čelního křídla o rozměrech 18 x 11 m s 1 m silným zdivem má dnes nepravidelnou trojprostorovou