Hrady.cz
Původně gotický kostel ze 14. století (zachována klenba presbytáře) prošel barokní přestavbou. Pozoruhodným motivem je točité schodiště pro zvoníka u severního boku presbytáře, které umožňovalo výstup do věžice nad vítězným obloukem.
Kostel od severu
© Ivan Grisa 05/2010
Graficke pismenko Mory (součást města Podbořany) se nacházejí v údolí Lesky mezi Velikou Vsí a Kněžicemi. Příjezd je možný po silnici III. třídy od silnice II/224 Kadaň - Podbořany. Parkování je možné přímo pod kostelem. Autobusové spojení sporadicky funguje jen ve všedních dnech, nejbližší celoročně obsluhovaná železniční stanice se nachází v Podbořanech (asi 7,5 km jižně). V širším okolí nejsou vyznačeny žádné turistické cesty ani cyklostezky, terén a nízká frekvence na silnicích III. třídy umožňují cyklistům bohaté vyžití.
V kostele se nekonají pravidelné bohoslužby a je tak nepřístupný.

Kostel Narození Panny Marie v Morech u Podbořan
    Bezvěžový kostel, obklopený bývalým hřbitovem, pochází ze 14. století. Z té doby se zachovala klenba presbytáře (křížová s šestipaprskovým závěrem) a vítězný oblouk. Dnešní vzhled je výsledkem barokní přestavby, z téže doby pochází i většina vnitřního zařízení. Vzhledem k tomu, že funkci věže vždy plnil jezdec nad vítězným obloukem, zpřístupňuje ho točité schodiště u severovýchodního rohu lodi.
    Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979, 18.5. 2010