Kostel v Kněžicích se připomíná jako farní ve 14. století. Současná podoba pochází převážně z 19. století. Západně od něj stojí hranolová zvonice s dřevěným patrem, severně pak barokní fara. Celý areál je velmi zchátralý.
Kostel a zvonice od jihozápadu
© Ivan Grisa 05/2010
Graficke pismenko Kostelní areál stojí na výšině na jižním okraji vsi. Ta náleží k Podbořanům, po silnicích III. třídy je dostupná z Radíčevsi nebo Pšova (I/27), od Širokých Třebčic (II/224). Parkování je možné pod kostelem, odtud pěšky asi 50 m do kopce podél hřbitovní zdi.
Kněžicemi sice prochází trať Žatec - Plzeň, péčí Ústeckého kraje však není zdejší zastávka obsluhována osobními vlaky. Autobusové spojení je zejména ve volných dnech velmi omezené (linka Žatec - Podbořany).
Kostel není vzhledem ke svému havarijnímu stavu nijak využíván, takže je nepřístupný.

historie

Na výšině v jižní části vsi stojí kostel se zvonicí a farou, obklopený starým hřbitovem. Stavba pochází ze 14. století, současná podoba pochází převážně z 19. století. V jihozápadním nároží hřbitova, který ho obklopuje, stojí hranolová zvonice s přízemím z opuky a roubeným obedněným patrem. Areál doplňuje barokní fara severně od kostela. Po roce 1945 postihla Kněžice stejně jako celé Podbořansko nucená výměna obyvatel. Areál od té doby chátrá,

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979, 18.5. 2010

Louny  (LN)