Moje místa 0
Dvě drobné výrazné sakrální památky zdobí Kaštice u Podbořan: kašna se sochou Bičovaného Krista, datovaná nápisovou deskou do roku 1608, a mariánský sloup z roku 1709. Výstavbu obou financovali příslušníci rodu Schmidgräbnerů z Lustenecku.
Kašna od jihovýchodu

Kašna se sochou Bičovaného Krista a mariánský sloup v Kašticích

Graficke pismenko Od počátku 17. století do roku 1712 patřily Kaštice u Podbořan rodu Schmiedgräbnerů z Lustenecku. Jejich příslušníci v obci zanechali dvě nevelké, ale velmi výrazné památky: u rozcestí na jižní straně vsi kašnu se sochou Bičovaného Krista, datovanou nápisovou deskou do roku 1608.
V severní části vsi u zdejšího zámku stojí mariánský sloup, opatřený rovněž schmiedgräbnerovským erbem a datovaný rokem 1709.
Obě památky jsou na poměry Podbořanska dochovány ve velmi dobrém stavu, kašna po zabetonování nádrže neslouží svému účelu.