Sídlo kaplanů oltářů kostela sv. Víta v Českém Krumlově představuje první objekt ve městě s renesančními prvky. Nadal ho rožmberský kancléř Václav z Rovného. Později rozšířen o domácí kapli a obslužné prostory.
Západní průčelí

Kaplanka v Českém Krumlově

Graficke pismenko Dům čp. 159 v Horní ulici představuje zřejmě první průnik renesance do architektury města. Vznikl přestavbou starších objektů, z nichž první daroval rožmberský kancléř Václav z Rovného kaplanům oltářů v kostele svatého Víta. V letech 1514–25 donátor financoval jeho přestavbu, v jejímž rámci byl rozšířen východním směrem na místo dalšího měšťanského domu. V přístavbě vznikla domácí kaple svatého Pavla a obslužné prostory.
Od roku 1666 spravovala dům obec, která zde např. roku 1803 zřídila ohnivzdornou místnost pro uchovávání matrik. Velkým zásahem do vzhledu domu bylo snesení původních štítů roku 1923, rekonstrukce objektu proběhla roku 1980.
Ivan Grisa, dle webové stránky http://www.encyklopedie.ckrumlov.cz/docs/cz/mesto_objekt_hor159.xml, 14.5. 2010