Moje místa 0
Barokní sloup, obklopený šestibokou kašnou, v jižní části českokrumlovského náměstí. Postaven roku 1716 na památku morové epidemie 1714. Autorem sochařské výzdoby byl pražský Matěj Václav Jäckel, zahrnuje patrony města a protimorové svaté.
Sloup od západu

Mariánský morový sloup v Českém Krumlově

Graficke pismenko V jižní části náměstí v Českém Krumlově byl roku 1716 vztyčen mariánský sloup na paměť moru roku 1680 a jako poděkování za ukončení poslední morové epidemie, která zasáhla české země dvě léta před tím. Účel stavby určil i výběr motivů sochařské výzdoby, kterou provedl pražský sochař Matěj Václav Jäckel (1655–1738). Sestává z titulní plastiky Panny Marie Immaculaty (Neposkvrněné), soch "morových" svatých Rocha, Františka Xaverského, Šebestiána a Kajetána v nikách soklu a patronů města svatých Václava, Víta, Jana Evangelisty a Judy Tadeáše na nárožních kvádrech.
Od roku 1843 obklopuje sloup šestiboká kašna, dílo kameníka Josefa Haubera z Plešivce, která nahradila obdobné zařízení z roku 1577.
Ivan Grisa, dle webové stránky http://www.encyklopedie.ckrumlov.cz/docs/cz/mesto_histor_kasna.xml, 14.5. 2010