Moje místa 0
Drobná nově zrekonstruovaná kaple při statku čp. 1. Právě majitelé této usedlosti kapli na dolním konci Nižních Lhot koncem 19. století vystavěli.
pohled z cesty do Nošovic
© Jan P. Štěpánek 05/2010
Graficke pismenko Drobná sakrální stavba zděné kapličky na samotné hranici katastrů slezských obcí Nošovice a Nižní Lhoty. Přísluší ke gruntu čp. 1 v dolní části Nožních Lhot, jehož původní majitelé kapličku neznámo kdy, patrně však někdy koncem 19. století, při svém statku vystavěli. Stavba na půdoryse obdélníku s mírně ustoupeným půlkruhovým závěrem je zakončena atypickou čtvercovou stanovou střechou, která se neshoduje s půdorysem zděné spodní stavby. Zděnou část stavby završuje mohutná jednoduše profilovaná korunní římsa. V drobném čelním zděném štítě je umístěna drobná prázdná nika. Jediným a hlavním otvorem do kaple jsou vstupní dveře s půlkruhovým závěrem, které ...