Někdejší laický kostel stojí u zbytků vjezdové brány do hospodářského areálu zlatokorunského kláštera a mimo jiné dokládá jeho bývalý rozsah. Po zrušení kláštera sloužil pro průmyslovou výrobu, později jako obytný dům. Dnes je zcela prázdný a chátrá.
Bývalý kostel a zbytek klášterní brány od jihozápadu
© Ivan Grisa 05/2010
Graficke pismenko Mohutná budova bývalého laického kostela svaté Markéty stojí spolu se zbytkem vjezdové brány u vjezdu do staré části obce (bývalého hospodářského zázemí kláštera) od místního nádraží (trať České Budějovice - Volary) a silnice III. třídy Přísečná - Holubov. Vede tudy i červená značka z Kleti a cyklostezka 12 (Rožmberského dědictví).

Bývalý laický kostel svaté Markéty ve Zlaté Koruně
    Povinností klášterů řehole svatého Benedikta, k nimž patřili i cisterciáci, bylo žít stranou světa, s minimálním stykem s ním. Na druhé straně měli mniši povinnost vítat hosty a poskytovat jim útěchu ducha i těla. Tento rozpor se řešil stavbou hostinských domů a laických kostelů těsně u vstupů do klášterních areálů. Ve Zlaté Koruně tak u brány kláštera vznikl kostel sv. Markéty, který sloužil laickým návštěvníkům a personálu kláštera, kteří

Ivan Grisa, dle kol. autorů: Klášter Zlatá Koruna: Dějiny - památky - lidé, NPÚ České Budějovice, 2007, 16.5. 2010