Moje místa 0
Z původního vdovského sídla krumlovských paní se koncem 16. století vyvinula zbrojnice, změněná v letech 1625–30 na panský pivovar. Ten zde pod různými firmami funguje dodnes, veřejnosti kromě svých výrobků nabízí možnost prohlídek a restauraci.
Pivovar z vyhlídkové terasy u musea

Vrchnostenský pivovar v Českém Krumlově (pivovar Eggenberg)

Graficke pismenko Nejstarší částí dnešního pivovaru Eggenberg je bývalé vdovské sídlo matky Viléma a Petra Voka z Rožmberka, Anny z Rogendorfu a zbrojnice z let 1594–96. Vzhledem k nedostatečné kapacitě starého zámeckého pivovaru sem Eggenbergové v letech 1625–30 přenesli výrobu piva pro potřeby svých panství. Při přechodu na průmyslovou výrobu byly postaveny další objekty.
Roku 1947 byl pivovar s celým majetkem schwarzenberské primogenitury zestátněn. Po několika přesunech v rámci národních a státních podniků byl počátkem 90. let 20. století privatizován. Dnes kromě výroby piva a nealkoholických nápojů poskytuje veřejnosti možnost prohlídek provozu a návštěvy restaurace s cenami na Krumlov snesitelnými.