Jezuitský seminář v Českém Krumlově vznikl v letech 1650–1652 na místě šesti měšťanských domů. Prošel dalšími barokními přestavbami. Od roku 1773 sídlo různých škol, po II. světové válce místního muzea, které zde působí dodnes.
Bývalý seminář od severozápadu

Bývalý jezuitský seminář, dnes muzeum v Českém Krumlově

Graficke pismenko Krumlovští jezuité získávali v letech 1590–1636 postupně šest domů naproti své koleji (viz heslo). Pro potřeby svého semináře (řádového učiliště) je nechali v letech 1650–1652 nahradit jednotným objektem (stavitel F. A. Golts), jehož mohutná hmota vytvořila jednu z dominant města. Roku 1732 byla přistavěna kaple svatého Josefa a boční křídlo směrem k bývalé Horní bráně. Kolem roku 1750 vznikly dnešní štíty nad čely budovy.
Po zrušení řádu roku 1773 se v budově vystřídalo několik typů škol. Roku 1839 byla zbořena Horní brána, což vyvolalo drobné stavební úpravy bývalého semináře. Zchátralý objekt náležel od roku 1940 městu. Po II. světové válce sem byl umístěn archiv a muzeum, které je po rekonstrukci z let 1970–79 jeho jediným uživatelem.