Opuštěný areál nového židovského hřbitova pod Rožmberkem sloužil svému účelu v letech 1883–1950. Poté zůstal opuštěn, zanikla obřadní budova, samotný hřbitov však ušel větší devastaci.
Hřbitov z cesty ke Studenci
© Ivan Grisa 05/2010
Graficke pismenko Rožmberský nový židovský hřbitov se nachází u odbočky příjezdové komunikace k hotelu Studenec ze silnice II/160, v ostrém ohybu této silnice. Pohřebiště je volně přístupné, nedaleko odtud je autobusová zastávka.

Nový židovský hřbitov v Rožmberku
    Příslušníci původní rožmberské židovské obce, rozptýlení po úplné emancipaci Židů v Rakousku roku 1848 do širokého okolí (včetně hornorakouského Lince) zřídili roku 1883 náhradou za starý hřbitov (viz heslo), který nevyhovoval platným hygienickým předpisům, nové pohřebiště. To se užívalo údajně až do roku 1950 (samozřejmě s výjimkou nacistické okupace), poté zůstalo opuštěné. Zachovala se zde řada honosných náhrobků a ohradní zeď, obřadní síň

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 6. díl, Libri 2004, 21.5. 2010