Obdélný patrový barokní zámek postaven kol. r. 1700 Františkem Ignácem Kalhartem ze Sternfeldu, později často měnil majitele, od r. 1780 patřil piaristům. Dnešní majitel, developerská společnost, zanedbanou budovu zbořil a plánuje ji nahradit novostavbou bytového domu.
Graficke pismenko Strančický zámek čp. 1 stojí (zatím) na východní straně návsi cca 100 m na jih od železniční stanice Strančice (trať Praha, hl. nádraží - Benešov). U nádraží staví také příměstské autobusové linky Pražské integrované dopravy 461, 462, 469, 490, 494.

turistické

dne 20.12.2010 vydal Krajský úřad Středočeského kraje, odbor regionálního rovoje pod č.j. 197210/2010/KUSK rozhodnutí, jímž je povoleno odstranění stavby č.p.1 Strančice. 31.12.2010 začal majitel budovy odstraňovat střechu.
    Sdružení přátel studánky u kaple sv. Anny ve Strančicích, 2.1. 2011

historie

Ves Strančice nalezneme jihovýchodně od Prahy. V písemných pramenech se poprvé objevuje roku 1404, kdy kanovník kostela sv. Jiří na Pražském hradě Václav ze Strančic věnuje roční plat kostelu v nedalekých Kunicích na spásu duše svých rodičů Vítka a Ludmily ze Strančic a svých šesti dcer. Snad již tehdy byla ves rozdělena mezi několik majitelů, jak naznačují obdobné zmínky z let 1430 a 1457. Poté se Strančice téměř na další století z pramenů

Zany podle J. Úlovec, Zapomenutý zámek ve Strančicích, Pocta Evě Šmilauerové (sborník k 60. narozeninám PhDr. Evy Šmilauerové, CSc.), Státní okresní archiv Praha - Západ, Praha 1995, 22.5. 2010
    praporčík četnictva Josef Bojas
    Vedle jižního vstupu je osazena pamětní deska zástupce velitele četnické stanice Strančice praporčíka Josefa Bojase, který byl za spolupráci s domácím odbojem 8. července 1943 s dalšími třemi protektorátními četníky zastřelen na střelnici v Praze – Kobylisích. Jejich veřejná poprava měla sloužit jako odstrašující případ pro deputace četníků dovezené na místo z celého Protektorátu. Svým statečným chováním v posledních chvílích života však tito

popis

Existenci vsi prokazují písemné prameny ke konci 14. století, existence plnohodnotného feudálního sídlo v této době však není doložena, majitel sídlili nejspíše v rezidenčním dvoře. V dalších staletích podmínky pro vznik panského sídla nenastaly – Strančice byly rozdrobeny mezi více majitelů nebo jejich majitelé měli k dispozici sídlo na některém ze svých dalších majetků. Teprve kolem roku 1700 vydělil František Ignác Kalhart Strančice jako

Zany podle J. Úlovec, Zapomenutý zámek ve Strančicích, Pocta Evě Šmilauerové (sborník k 60. narozeninám PhDr. Evy Šmilauerové, CSc.), Státní okresní archiv Praha - Západ, Praha 1995, 23.5. 2010

Časová osa

1404
    první zmínka o vsi Strančice: kanovník kostela sv. Jiří na Pražském hradě Václav ze Strančic věnuje roční plat kostelu v Kunicích na spásu duše svých rodičů a dcer
    1542
    do obnovených zemských desek vložen prodej statku Štiřín, včetně vsi Strančice (nebo její části) Mikuláši Šorfovi ze Štiřína
    1604
    panství kupuje Alžběta Beřkovská z Břízy
    1695
    lojovické zboží dědí Kateřina Terezie Lemersová
    1706
    Františkem Ignácem Kalhart ze Sternfeldu se tituluje "na Strančicích"
    1719
    Strančice dědí Kateřina Františka Kalhartová ze Sternfeldu
    1722
    prodáno pro dluhy Marii Alžbětě Caretto von Millesimo
    1723
    dědí Antonín Caretto von Millesimo
    1724
    dědí Antonín Caretto von Millesimo prodává Strančice Anně Františce Rabenhauptové
    1733
    získává Ferdinand Jakub Hüttel
    1738
    získává Josef Ignác Hübschmann
    1739
    získává Petr Eusebius Radecký z Radče
    1760
    Antonie z Collar prodává Straničice Marii Barboře z Valdštejna
    1767
    Kateřina Schüttlová prodala Strančice Václavu Ignáci Radeckému z Radče
    1775
    Strančice kupuje Jan Baltazar Dausig z Hauenthalu s manželkou Josefou Pátkovou
    1780
    komisionálně prodáno piaristické koleji na Novém Městě pražském
    1896
    nájemcem statku strančický hostinský a sládek Antonín Bukovský
    1908
    prodloužena smlouva s nájemcem statku Antonínem Bukovským
    1921
    nájemcem se stal František Milota
    1925
    prodáno Františku Milotovi
    1948
    poplužní dvůr se zámkem znárodněn
    1980 (?)
    statek vyhořel, budovy zbořeny (kromě zámku č.p. 1)
    po roce 1989 (?)
    v restitucích vráceno původním majitelům
    2007
    Sdružení přátel studánky u kaple sv. Anny ve Strančicích zahájilo boj o záchranu zámku před zbořením

zaniklý
     Praha-východ  (PH)