Moje místa 0
Původně gotický, v 17. století velmi výrazně přestavěný kostel v Ktiši. Přes tuto přestavbu exteriér stavby barokní architekturu příliš nepřipomíná. Východně pod bývalým hřbitovem stojí rozlehlá fara.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 05/2010
Graficke pismenko Ktiší prochází silnice II/165 Blažejovice - Smědeč. Parkování je možné na návsi u kostela. Autobusové spojení je nečetné, zejména ve volných dnech. V obci začínají červená (do Chrobol), zelená (do Chvalšin) a žlutá turistická značka (do Křišťanova), prochází tudy cyklostezka 1250A.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně o nedělích od 10.00.

Kostel svatého Bartoloměje v Ktiši
    Ktiš patří k obcím, které založil zlatokorunský klášter v rámci kolonisace boletického újezdu na přelomu 13. a 14. století. Zdejší kostel založil roku 1310 opat Dětřich. Stavbu zřejmě postihly bouře 15. století, znovu vysvěcena byla roku 1493. Zachovala se z ní spodní část věže a západní zdi lodi. Výraznou přestavbu a rozšíření zaznamenal kostel v letech 1687–90 (G. Canevale). Podobně jako v nedalekém Brlohu však stavba i přes tento zásah zevně

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979, 21.5. 2010