Pozdně gotický kostel v Chvalšinách z let 1487–1507 nahradil staršího předchůdce, doloženého poprvé roku 1293. Raně barokní úprava v pol. 17. století, mariánská kaple z roku 1761, ani novogotické úpravy 1886–7 neporušily původní uspořádání stavby.
Graficke pismenko Chvalšiny leží na silnici II/166 Kájov - Smědeč. Parkování je možné bez omezení na ploše zdejšího rozlehlého náměstí. Autobusové spojení funguje prakticky jen ve všedních dnech, v sobotu sem nejede nic, v neděli tři páry spojů.
Městečko je ideálním východiskem na túry či cyklovýlety po západní části Blanského lesa, které jsou ale vzhledem k terénu poněkud náročnější.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně o nedělích od 8.00.

Kostel svaté Maří Magdaleny v Chvalšinách
    Kostel se v městečku v údolí mezi severovýchodním podhůřím Šumavy a jižním hřebenem Blanského lesa připomíná při jeho vysazení zlatokorunským opatem Heřmanem roku 1293. Stál zřejmě na stejném místě jako dnešní stavba, která ho nahradila již za rožmberského panství v letech 1487–1507. Jedná se o jedno z nejvelkolepějších děl pozdní gotiky v jižních Čechách, zaklenuté stavitelem Hansem Gezingerem. Dodnes se zachoval krov ze dřeva, smýceného v zimě