Trojboký sloup v těžišti náměstí v Benešově nad Černou byl postaven roku 1726. Vrcholí sochou sv. Jana Nepomuckého, podstavec obklopují svatí Florián, Roch a Šebestián. Na bocích sloupu jsou reliéfy s výjevy ze života svatých.
Sloup od východu

Morový sloup v Benešově nad Černou

Graficke pismenko Sloup v těžišti náměstí v Benešově nad Černou byl postaven zřejmě jako odezva poslední morové epidemie v zemi (1714) a svatořečení Jana Nepomuckého (1723) roku 1726. Socha nového českého světce stojí na jeho vrcholu, trojboký půdorys upomíná na Nejsvětější Trojici, podstavec obklopují "moroví" svatí Roch a Šebestián a v Benešově obzvlášť potřebný ochránce proti ohni Florián (městečko vyhořelo nejméně pětkrát).
Na bocích sloupu najdeme reliéfy s výjevy ze života svatých, z nichž nejzajímavější je vyobrazení vraždy svatého Václava, připsané zde jednoznačně jeho bratru Boleslavu I.
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977, 11.5. 2010

socha, monument