zámek Letohrádek královny Anny

Královský letohrádek, nesprávně Belveder
V letech 1537-1565 nechal letohrádek ve stylu italské renesance postavit král Ferdinand I. Habsburský pro svou ženu Annu Jagellonskou podle projektu Paola della Stelly v tehdy založené Královské zahradě. Stavba je užívána pro příležitostné výstavy.
pohled od severovýchodu
Graficke pismenko Letohrádek stojí v sevření mezi Královskou zahradou a Chotkovými sady severně od Pražského hradu. Nedaleko v Královské zahradě je také k vidění také původní hradní Míčovna, dnes využívaná jako koncertní a výstavní sál. Pár kroků severně můžete najít jedinečně zachovalý kousek pražského barokního opevnění - Píseckou bránu.

historie

Po dlouhých 27 let (1537-1565) trvala stavba letohrádku, který v nově budovaných zahradách Pražského hradu nechal pro svou manželku Annu Jagellonskou postavit král Ferdinand I. Zpoždění měl na svědomí především požár Pražského hradu roku 1541 a také rozšíření projektu o 14 let později. Na stavbě se objevila nejzvučnější jména mezi českými staviteli 16. století – projekt je dílem Paola della Stelly, na přestavbě se podíleli Bonifác Wohlmut a