Radnice v Benešově n. Č. byla postavena v letech 1594–5 uprostřed severní strany náměstí. Průčelí zdobí fresky z poč. 17. stol., vzhled budovy ovlivnilo několik požárů. Na radnici navazoval městský pivovar, jehož část dodnes stojí ve dvoře.
Hlavní průčelí

Radnice v Benešově nad Černou

Graficke pismenko Městečko Německý Benešov (od roku 1946 Benešov nad Černou) získalo radnici v 16. století (první zmínka pochází z roku 1553). Na kamenném portálu je uvedeno datum 1594, kdy zřejmě začala pozdně renesanční přestavba. Ta byla dokončena rok poté. V následujících letech pokryly část průčelí fresky.
Radnici několikrát zasáhly požáry, její současná podoba se sedlovou střechou, rovnoběžnou s uliční čarou, pochází z 19. století. Velkou rekonstrukcí budova prošla v 90. letech 20. století, je dodnes sídlem městské správy.
Ve dvoře radnice se nachází budova bývalého pivovaru, postaveného rožmberským regentem Jakubem Krčínem z Jelčan roku 1570.
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977, 11.5. 2010