Pozdně barokní kostel v Hodňově byl postaven pro zpřístupnění božího slova obyvatelům na konci 18. století. Stavba obsahuje řadu detailů z kláštera Zlatá Koruna, včetně helmice věže, přenesené z tamního laického kostela sv. Markéty (viz heslo).
Kostel a návesní kaple od západu
© Ivan Grisa 05/2010
Graficke pismenko Hodňov (součást Horní Plané) leží na hranici vojenského prostoru Boletice, z čehož vyplývají některá omezení v pohybu po okolí: autem lze přijet po silnicích III. třídy z Horní Plané a Černé v Pošumaví, cyklostezky 1254 a 1255 i červená značka Horní Planá - Hořice na Šumavě jsou použitelné jen ve volných dnech.
Železniční zastávka Hodňov na trati České Budějovice - Volary se nachází u hráze rybníka Olšina asi dva kilometry východně od vsi. Vzhledem k mizivé četnosti autobusových spojů představuje prakticky jediné spojení veřejnou dopravou.
V kostele se nekonají pravidelné bohoslužby, o případné přístupnosti se informujte na přiloženém kontaktu.

Kostel Nejsvětější Trojice v Hodňově u Horní Plané
    Koncem 18. století se stát snažil optimalizovat síť farní správy tak, aby lépe odpovídala pohybům obyvatelstva v souvislosti s probíhajícími hospodářskými změnami. Kromě rušení přebytečných kostelů se stavěly nové v místech, která byla vzdálena od již existujících farností. Jednou z takových lokalit byl i Hodňov, který se připomíná sice již roku 1445 jako zboží zlatokorunského kláštera, spadal však pod farnost v 5 km vzdálené Horní

Ivan Grisa, dle kol. autorů: Klášter Zlatá Koruna, dějiny - památky - lidé, NPÚ České Budějovice, 2007, 16.5. 2010