Na želnavské návsi se dochoval vodní rozdělovač, který od II. desetiletí 19. století do 70. let 20. století zajišťoval distribuci vody do jednotlivých statků v obci. Unikátní technická památka je chráněna od roku 1963.
Vodní rozdělovač od severu

Vodní rozdělovač v Želnavě

Graficke pismenko Roku 1818 vznikla v Želnavě pozoruhodná vodárenská soustava: z pramenů pod Želnavskými vrchy se borovým potrubím přiváděla voda do žulového válce na návsi. V jeho horní části se z přívodního potrubí přelévala do deseti rozvodných trubek, které vedly k jednotlivým statkům.
Od roku 1963 je zařízení památkově chráněno, fungovalo do 70. let 20. století. Roku 2004 byl opraven, přičemž byl odhalen německý nápis z roku 1818, jehož text v překladu zní: "Kdož stále jen chuť má pít, ať přijde, já mohu ho každý den napojit". Vedle rozdělovače je umístěna informační tabule.
Obdobné zařízení fungovalo v nedaleké Pěkné a Záhvozdí, nikde jinde v Čechách se zřejmě nevyskytuje.
Ivan Grisa, dle webové stránky http://www.zelnava.wbs.cz/Historicky-vodojem.html, 14.5. 2010